My Little wings!
OneTouch Camping
Wednesday, August 01, 2012 | 10:42 PM | 0 comments

Assalamualaikum dan selamat petang. :)

Hallo semua?? Lama tak berblogging nie.. Rindu tak? Tak? oh okay fine! ahahaha.. gedik sebentar.. Okaylah. Sebenarnya event nie da lepas beberapa minggu tapi sebab malas kan. So tu yang sekarang baru update. Tapi.. Takmo type banyak2, just sikit explanation je sebab tahu sangat korang maleh nak baca. kan? hahaha..

Program : OneTouch Camping
Tempat : Ontok ontok Spa & Resort, Batang Kali, Hulu Selangor
Tarikh/Hari : 13 - 15 Julai 2012.. (12 Julai untuk barisan fasilitator sahaja)

 Bahan yang diprepare oleh camp commandant dan beberapa fasi pada pagi 12hb..

 Bersiap sedia untuk kesana


Training of Trainers (12 Julai 2012)

Ktorang bertiga (Daus, kak Nurul dan saya) datang lambat sikit dari yang lain. Sampai2 je terus kena tanya soalan. Memang aku ternganga la dekat situ. Pastu kena pasang khemah dan mereka masak untuk makan tengahari..

 1st time tu aku pasang khemah. xD

Nie kes tak bawak kepala bunsen burner tu, so terpaksalah nyalakan api sendiri.

Masa tu ktorang takdala buat banyak benda sangat tapi ada banyakla jugak benda belajar. Ktorang kena dulu nightwalk sebelum peserta. Tapi ktorang kena solo walk dengan solo drop. Peserta tak pun. Tak adil! haha. Bila semua dah berada di tempat yang di campak drop, rasanya start dari Syakir, Daus, Alif, kak Nurul dengan kt tdo kat situ. pergh!! terbaik!! Lepas je balik dalam pukul 4 pagi, hanya beberapa orang mandi dan kami prepare barang2 yang nak digunakan pada esoknya.

Potong dan masukkan tag je pun.. hihi..

Balut hampers. :)


Day 1 for participants (13 Julai 2012)

Semua fasi dan camp comm memang  tdo agak tak cukupla. Tapi pe boleh buat. terpaksalah bangun. Tapi bas sampai agak lewat disebabkan sesat dan kalau tahu baik aku sambung tdo. ahaha.. Peserta sampai je, kerja kami pun berjalan. :)

Semua muka mengantok! ahaha

Lepas je mereka semua kumpul, tak silap mereka gi sembahyang dulu. Pastu baru semua naikkan khemah masing2..

Dirikan khemah masing2.. :)

 Bergambar sat.. Sebahagian dari barisan fasilitator, camp comm dan urusetia

Lepas tu semua masuk dewan dan proses pembahagian kumpulan dan juga ice breaking di jalankan.. Sebelum kem start, adalah cakap kat committee semua nie sapalah nak pilih kt sebagai fasi kan.. Ceh! ayat touching! Tapi first dipilih tuu! yahoo!! bangga tu.. xD.. Jadi bermulalah saya sebagai fasilitator kumpulan 1. ;)

Okay let cut it short.. Petang tu ada group discussion lead by abang Mus tak silap lepas tu malam tu lepas LDK (reka logo group dan radio rosak), mereka semua pergi night walk pulak. Yang ktorang nie kenalah prepare dekat check point masing2.. Ktorang (Arif, Daus dan saya) dapat checkpoint yang ke3 terakhir so time menunggu tu memang agak bosanlah jugak. Adalah jugak tertdo. Daus memang tdo mati pun selama 2 jam. Sementara menunggu setiap group tu, memang banyak benda gila aku ngan Arif buat dalam hutan tu. Macam2 fikir nak kenakan mereka. Tapi tak jadi.. Buat penat je.. Mentang2 jalan dalam group. huh.. Yang time last group je terkena. Nie kes ktorg da give up tu. xD

Menunggu peserta lain masa nightwalk. Kesian mereka ngantok..

14 Julai 2012

Pagi tu ada morning PT tapi disebabkan fasinya keletihan sebab tdo pukul 5 lebih, pagi tu hanya Syakir je kot yang uruskan. Lepas je morning PT, ktorang start dengan sport.. :) Ada 4 checkpoint. Checkpoint 1 bonding. 2 ngan 4 jabatan kertas dengan bangunan straw. Checkpoint 3 pulak traffic jam. Tapi yang pasti checkpoint saya (3) yang paling susah. Sorry guys.. Tanda tangan saya mahal. :p

Bangunan Straw

Bonding

Traffic Jam

Penalty sebab tak dapat selesaikan traffic jam. xD

Tepuk sorak dekat jabatan kertas

Lepas je sport, mereka rehat dan makan kejap tak silap. Time tu ktorang pakat dengan madam nak kenakan abang mus. Belated birthday dia kan? Patutnya lepas nightwalk ktorang tapi sebab postmortem dan yang lain pun da tdo, so tundalah pada hari nie.


 Lepas tu semua prepare untuk jungle tracking a.k.a explorace.. Dekat sini ktorang ambil masa terlalu lama sebab first group 1 dgn 5 kot tak silap sesat sebelum tiba dekat checkpoint 1. Lepas tu group 2 dengan 3 sesat berjam2 sebelum checkpoint 3. Kesianla jugak dekat mereka. Dahla tak sempat nak makan. Semua tengok  macam trauma je. Yang lain2 semua dah sampai ke air terjun dan bersuka ria. Dahla jalan nak balik resort memang pergh.. Jauh gila..

Sebelum gerak ke checkpoint masing2. Yellow for fasi and maroon for urusetia.

Air terjun. :)

Malam tu pulak ada malam kebudayaan. Tapi ramai giila yang cedera dan penat tapi nak taknak semua kena berlakon. Tapi group 3 terpaksa tarik diri sebab ramai group members yang sakit.

Sementara menunggu juri, kami main break hands clap dulu. :)

Barisan juri

Best group masa malam kebudayaan (Kumpulan lilin)

Hari tu peserta tdo awalla jugak. Dalam pukul 12.

15 Julai 2012

Pagi tu macam biasa ada morning PT. Lepas je, ada aktiviti redah sungai.(sorry takda gambar). 1st checkpoint diaorang kena terapung. Pastu nak sampai checkpoint yang kt jaga (trust fall), dah jam da sebab saya sangat kejam takmo bagi mereka lepas. ahaha.. Pastu mereka kena lalu laser. Serious yang tak reti berenang memang akan terapung tak bergerak2.. hahaha.. Pastu yang last tu tak taw namanya pe tapi first kena tepuk sorak dalam air pastu jalan kat air. Jalan memula elok je. Pastu tenggelam. =_= 

Semua dah tukar baju, masuk dalam dewan tuk closing ceremony dengan sesi photography.


Sesi photography

Kumpulan 1 (Lilin) - Fasi = Hudha :)

Kumpulan 2 (Watch) - Fasi = Shiera.

Kumpulan 3 (Tayar) - Fasi = Amin

Kumpulan 4 (Gadget) - Fasi = Lala

Kumpulan 5 (Radio) - Fasi = Syakir

Kumpulan 6 (Botol Susu) - Fasi = Ila

Kumpulan 7 (Kring-kring) - Fasi = Daus

Kumpulan 8 (Penyapu) - Fasi = Alif

Pemarkahan. :)

Tetamu undangan (Lecturers)

Camp Commandant

Fasilitator

Urusetia

Selesai je sesi photography, sesi mengemas bermula.




Dalam bas.

Berakhirlah OneTouch Camping pada pukul 8 lebih.

Okay selesai saja post kali ini.. Nantikan minggu hadapan insyaAllah post untuk iftar pulak. :) Thanks for reading!!